Produsul a fost adăugat în coș.

De ce legumele organice sunt mai gustoase?

Luisa Florea (Nutriționist Dietetician)

Mai știi gustul legumelor din grădina bunicii?

Ai observat că fructele și legumele nu mai au același gust pe care îl aveau atunci când erai copil? Morcovii convenționali au acum gust amar și cartofii sunt practic fără gust. Poate te-ai gândit că gustul tău s-a schimbat pe măsură ce ai crescut, însă nu. Alimentele pe care le consumi s-au schimbat. Nu cu mult timp în urmă, legumele erau crescute fără folosirea pesticidelor, antibioticelor, radiațiilor și modificărilor genetice. În zilele noastre, doar dacă ești norocos poți ajunge acasă cu niște legume cu gust acceptabil de la supermarket.

Legumele convenționale au o durata de viață pe raft mai scurtă, își pierd aroma și dezvoltă substanțe care duc la stricarea lor mai rapidă. Ți s-a întâmplat vreodată să cumperi legume și după numai o zi să trebuiască să le arunci? Durata scurtă de viață la raft a legumelor convenționale se datorează timpului alocat transportului pe distanțe mari, alături de depozitarea în magazin.

 

Tu câte porții de legume pe zi mănânci?

Specialiștii în nutriție recomandă 3-4 porții de legume pe zi pentru un stil de viață sănătos, dar ce ai spune dacă ai afla că o persoană care mănâncă organic consumă echivalentul aproximativ a două porții în plus de legume fără să-și modifice alimentația? De ce? Pentru că legumele organice conțin cu 18 până la 69% mai mulți antioxidanți decât cele convenționale.

 

Legume organice – termen de valabilitate mai crescut?

Numeroase studii au demonstrat faptul că legumele organice au un termen de valabilitate mai îndelungat decât cele convenționale. Acest lucru afectează în mod pozitiv gustul. Durata îndelungată de valabilitate a legumelor organice este legată de conținutul scăzut de nitrați. Însă, deoarece azotul nu este folosit în agricultura organică, cantitatea de culturi rezultate este mai mică. Cu toate că agricultura convențională poate să producă o cantitate mai mare de culturi pe același spațiu disponibil, folosirea fertilizatorilor chimici și a pesticidelor diluează concentrația de vitamine și antioxidanți din legume, ceea ce conduce la scăderea valorii nutriționale și a aromei.

 

Legumele organice – mai gustoase?

Aroma plăcută a legumelor organice se datorează în primul rând termenului scurt dintre cules și livrare. Legumele sunt culese manual astăzi, ca tu să le primești mâine dimineață, proaspete și aromate, în timp ce legumele convenționale își pierd gustul plăcut datorită timpului îndelungat dintre cules și momentul în care tu le pui în coșul de cumpărături, iar apoi până când le consumi.

 

Gustul copilăriei?

Atunci când un grup de degustători au testat roșiile organice în comparație cu roșiile convenționale, primele au fost preferate datorită gustului, aromei, texturii și suculenței. Roșiile convenționale au fost descrise ca fiind seci, puțin aromate și insuficient de coapte. În plus, bulionul din roșii organice este mai deschis la culoare decât cel din roșii convenționale, parțial datorită nivelurilor mai crescute de licopen, un antioxidant care contribuie la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

 

Agricultură organică vs convențională

Cantitatea de antioxidanți din culturile organice crește ca și mecanism de protecție împotriva dăunătorilor deoarece în agricultura organică este interzisă folosirea pesticidelor chimice, care protejează culturile în mod artificial. Atunci când legumele cresc fără folosirea pesticidelor, gustul lor este îmbunătățit de asemenea.

Un nivel crescut de antioxidanți afectează calitățile organoleptice ale alimentelor, precum gustul și aroma.

În agricultura convențională solul tinde să fie bogat în azot din fertilizatorii chimici folosiți, pe care o plantă îi folosește ca și sursă de energie pentru a–i tranforma în zahăr și amidon în legume (care nu îți lipsesc din alimentație, ci mai debrabă sunt în exces), cu influență negativă asupra aromei și conținutului în antioxidanți.

 

Merită să plătesc pentru legume organice?

Unele persoane decid să nu consume organic și să aleagă alternativa convențională cu pesticide. Aceștia nu realizează faptul că prețul plătit pentru legumele organice este mai mare din câteva motive. Durează mai mult timp și este nevoie de muncă manuală sporită pentru a produce legumele de calitate, iar o parte din acest cost este suportat de către client. Dar oprește-te pentru un moment și gândește-te că sănătatea ta este de neprețuit. Merită costul mic pe care îl plătești în plus pentru legumele organice pentru a-ți asigura o stare de sănătate excelentă pe termen lung?

 

Luisa Florea recomandă cu toată încrederea – Cumpără legumele organice Colina Farms – legume culese cu grijă – pentru porția ta zilnică de sănătate!

www.colinafarms.ro

 

Bibliografie

http://theplate.nationalgeographic.com/2014/07/14/organic-foods-are-tastier-and-healthier-study-finds

https://organic-center.org/reportfiles/Taste2Pager.pdf

http://www.countryfarm-lifestyles.com/organic-food_taste.html

Pentru un stil de viață sănătos alege un abonament de legume organice! Număr limitat de abonamente!