Produsul a fost adăugat în coș.

Știi ce mănânci? 9 motive să consumi organic!

Luisa Florea (Nutriționist Dietetician)

Acum 100 de ani, toate alimentele erau organice, fără pesticide toxice sau fertilizatori chimici, crescute local, deoarece mijloacele de transport pe distanțe lungi nu existau, era minim procesată comparativ cu astăzi, fără modificări genetice, ceruri sau ambalare în atmosferă modificată. 

Oamenii locuiau aproape de pământurile lorla ferme mici deținute de familie, cultivându-și propriile fructe și legume, iar animalele pășteau libere pe câmp. Durata medie de viață era mai redusă decât astăzi, dar aceasta se datora mortalității infantile crescute din cauza infecțiilor. Dacă o persoană trăia până la viața adultă, speranța de viață era la fel sau chiar mai crescută decât în prezent. 

1. Frigiderul – dușmanul tău?

În secolul XX a avut loc revoluția verde și oamenii de știință au descoperit că fertilizarea plantelor stimula creșterea acestora și rezulta în recolte mai bogate. Toate aceste schimbări au condus la un conținut mai scăzut de minerale și vitamine a plantelor. 

Invențiile din secolul XX, care au inclus apariția frigiderului, mijloacelor de transport de mare viteză, agricultura mecanizată și pesticidele toxice au schimbat radical producția și distribuția alimentelor în lume. Consumatorul de astăzi poate să consume o varietate de alimente din alte țări, însă transportul și depozitarea acestora duce la pierderea prospețimii și a vitaminelor și mineralelor. 

Modificările genetice, iradierea alimentelor și ambalarea în atmosferă modificată sunt metode folosite de industria alimentare convențională pentru a păstra prospețimea aparentă a alimentelor, în timp ce majoritatea nutrienților sunt pierduți și acestea reprezintă un pericol pentru sănătate. 

2. Sunt alimentele organice mai sănătoase decât alternativele convenționale?

meta-analiză realizată de Universitatea Stanford a demonstrat că sunt mult mai sănătoase și sigure deoarece nu conțin pesticidetoxice. Fiind crescute în soluri sănătoase sunt mai nutritive decât cele convenționale, care cresc în soluri care sunt deficitare datorită folosirii substanțelor chimice. Copiii care au consumat legume sau fructe convenționale aveau niveluri semnificativ mai crescute de pesticide urinare comparativ cu copiii care consumau o alimentație organicăRiscul de contaminare cu pesticide este cu 30% mai scăzut la cei care mănâncă organic

3. Ajută reducerea aportului de pesticide la o viață sănătoasă?

Calitatea solului influențează nivelul de vitamine și minerale din alimente. Cerealele, fructele si legumele organice sunt mai nutritive decât cele convenționale.

4. De ce sunt pesticidele dăunătoare?

Pesticidele pot crește riscul de cancer, contaminează apele curente, poluează aerului, pot distruge specii de animale și continuă să persiste în mediul înconjurător și după ce au fost folosite pentru că se descompun greu. 

5. Se poate produce organic dacă mediul este poluat?

Un studiu realizat de Universitatea din Stuttgart care a evaluat 10.000 de mostre de fructe, legume și produse animale vs convenționale timp de 10 ani a demonstrat că alimentele organice aveau în medie de 180 de ori mai puține pesticide decât cele convenționale.

6. Ce înseamnă agricultură organică, sustenabilă și biodinamică?

Pe scurt, aceastea sunt metode de cultivarea alimentelor care nu depind de folosirea pesticidelor chimice. Se folosesc substanțe naturale pentru a combate insectele și alți dăunători. Acestea includ metode inovatoare de fertilizarea solului, tehnici de rotație a culturilor, metode care contribuie la îmbunătățirea fertilității solului și combaterea insectelor și dăunătorilor care distrug culturile. 

7. Care sunt costurile de producție în agricultura organică?

Agricultura organică poate produce recolte mai calitative comparativ cu agricultura convențională fără a polua mediul înconjurător. Fertilizatorii chimici din agricultura convențională scad calitatea solului și îl sărăcesc de minerale și astfel scade valoarea nutritivă a alimentelor rezultate. În agricultura ecologică se folosesc o varietate de preparate minerale, enzime și alte metode de îmbunătățirea calității solului și a recoltei. 

8. De ce să cumpăr organic?

În primul rand pentru sanatatea ta si a familiei tale!

Pentru a reduce poluarea solului, apei și a aerului cu pesticide, care sunt responsabile de creșterea riscului de cancer și alte boli.

Pentru a îmbunătăți calitatea alimentelor pe care le consumi (alimentele organice au un conținut de nutrienți vitali mult mai mare decât alimentele crescute convențional) si sunt mai gustoase!

Pentru un termen de valabilitate mai îndelungat.

 

9. Ce alimente organice să aleg?

Alege fructe și legume organice crescute local, de sezon, cu certificare. În felul acesta sustii si fermierii locali!

În calitate de nutritionist îti recomand cu toata increderea: Cumpără legumele organice Colina Farms pentru porția ta zilnică de sănătate!

https://colinafarms.ro/ product/cutie-medie/

 

Bibliografie

http://www.drlwilson.com/ articles/ORGANIC_AGRICULTURE. htm

http://www.drlwilson.com/ ARTICLES/ORGANIC%20FOOD- FLAWED%20STUDIES.htm